оставка

Министърът на отбраната на Гърция и коалиционен партньор подаде оставка заради новото име на Македония

Гръцкият министър на отбраната и лидер на малкия коалиционен партньор в правителството Панос Каменос подаде оставка.

Това се случва дни преди вота по ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент

Тази сутрин той се срещна с премиера Ципрас, който трябваше да убеди лидера на националистическата партия „Независими гърци“ да подкрепи новото име на Македония.

Двамата са обсъдили условията по евентуалното напускане на коалицията от страна на партиятата и последиците от разтрогването на партньорството.

След като излезе от срещата си с Ципрас, Каменос заяви пред събралите се журналисти, че основната цел на коалиционното правителство, а именно – приключването на ерата на спасителните програми, е изпълнена.

„Сътрудничеството ни продължи цели четири години в коалиционното правителство на националното обединение…две партии с различни платформи успяха да се обединят и извадиха Гърция от спасителните програми. Спорът с Македония, по време на който бяха убити хиляди, не ми позволява да не жертвам мястото си в правителството“, обясни Каменос.

Парламентът на Македония изпълни своята част от споразумението и ратифицира късно в петък Договора от Преспа, с който името ѝ беше променено на „Република Северна Македония“, заедно с няколко поправки в конституцията на страната.

Сега с обикновено мнозинство гръцките депутати също трябва да ратифицират споразумението, за да може то да влезе в сила. Каменос обаче на няколко пъти отхвърли Договора от Преспа, а сега изпълни заплахите си да напусне коалицията, ако той бъде ратифициран.

- реклама -