Министърът на културата: Да се инвестира в археологическите обекти, но с логика

Министърът на културата Боил Банов посети днес напълно разкрития „Град на мъртвите” на Перперикон, където бе обявен за закрит успешния летен археологически сезон на обекта за 2017 г.

Министър Банов се качва за първи път на историческия връх и сподели възхищението си от мястото, което е уникално и много добре социализирано. Във връзка с това министърът на културата заяви, че тази година държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания. По думите на министър Банов освен на Перперикон се отчита успешна година на още много места, парите за проучвания тази година са двойно повече и това се усеща в положителен смисъл.

Министърът на културата подчерта, че тези средства не само ще бъдат запазени, но и ведомството ще продължи да работи за повече. „Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика. Трябва да се инвестира в обекти, които могат да се социализират”, подчерта министър Банов. Заедно с него днес на закриването на археологическия сезон бяха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, началникът на кабинета на ведомството Мирела Тотева и директорът на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в Министерството Ваня Бедрова.

Ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров показа пред медии находките през този сезон, сред които има уникални предмети. „Това е 18-та поредна кампания и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и догодина”, коментира проф. Овчаров. Той разказа подробности от интересната си работа в последните три месеца. „Некрополът е много интересен, защото е изключително интензивен и продължава проучването му (там са открити накити, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина), площадът около Базиликата, който е много голям и е изпълнявал ролята на римските форуми, открихме големи кръгове, които са може би от къснобронзовата епоха – светилища от предхристиянски период, т.е. – структурата на Южния портал се изяснява, но са необходими поне две години интензивни разкопки”, подчерта проф. Овчаров.

Въпреки, че официално археологическият сезон е обявен приключил, Перперикон е отворен за посещения.

- реклама -