Министърът на икономиката: Подготвят карта за чуждите инвеститори у нас (СНИМКИ)

В Министерството на икономиката възнамеряваме да подготвим карта за квалификация по регионите, като всеки инвеститор може да види каква работна сила има там, кои са другите фирми, които работят в този регион с оглед логистиката, какви образователни и научни институти има, колко е средната работна заплата, т.е- пълна информация за инвеститорите.

Това каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов, който посрещна дипломатическия корпус в „Тракия икономическа зона“.

Караниколов обясни, че идеята за картата не е оригинална, подобни карти има в други държави, но у нас все още не.

Той е възложил работата на Агенцията по инвестициите и очаква до края на годината да започне реалното и изработване. Интерес към България от страна на инвеститорите има, каза още министър Караниколов, съдейки по посещенията на посланици в министерството. Първите три месеца на тази година чуждите инвестиции са били нулеви заради изплащане на кредити, но през април ситуацията се оживява.

Икономиката се оживи главно в Южна България, има дисбаланс между различните региони и затова в министерството обмислят връщането на регионалните звена на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, които да обучават предприемачите да кандидатстват по проекти.

Обмисля се и програма „Конкурентноспособност“ да има изнесени звена по тези региони и да научи хората как да работят с тези програми.

- реклама -