Министърът на икономиката отчете подобрение на бизнес климата у нас (ВИДЕО)

Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г. Наблюдаваме тенденция все повече компании – чуждестранни и български, които разширяват предприятията и производствата си. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на икономически форум – част от четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club.

Караниколов подчерта, че стабилното икономическо развитие и позитивната динамика в основните макроикономически показатели е основният фактор за отбелязаните забележителни успехи и на пазара на труда.

По думите му разкриването на работни места и създаването на заетост в икономиката са довели до понижение на безработицата, ускоряване на растежа на производителността на труда, която по данни от Евростат е нараснала с 1.7% през 2017 година, както и нарастване на доходите в номинално и реално изражение с 11%.

„Голяма част от новите работни места е генерирана в сектори с висока добавена стойност“, допълни той.

Министър Караниколов посочи, че дигитализацията и цифровизацията, които навлизат в икономиката, са един от механизмите за запазване на възходящия тренд. Икономическият министър подчерта, че цифровата трансформация или т.нар. Индустрия 4.0 ще доведе до създаването на по-високопродуктивни работни места, по-високи заплати и по-добър стандарт.

„За да се извлече максимална полза от цифровата трансформация и да се гарантира, че сме готови за тези промени, са необходими значителни инвестиции за преквалификация на работната сила в специалности, в които се генерират висока добавена стойност и са базирани на иновации и технологии, за да се стимулира промишленото производство, основано на тези технологии“, завърши той.

Симеонов: Държавата прави смели реформи в полза на бизнеса

Българската икономика има с какво да се гордее, заяви на форума вицепремиера Валери Симеонов. Според него рудодобивния сектор и IT сектора се развиват на световно ниво.

„Развива се и туристическия сектор, с невероятно качество и цена, по-добър дори спрямо световни пазари“, подчерта вицепремиера.

 През последните месеци, мисля, че доказахме, че ръка за ръка бизнес и политици, в случая изпълнителната власт, могат да правят добри реформи и да ги отстояват“ – допълни г-н Симеонов, като добави, че в момента се разглеждат редица важни реформи, които ще доведат до облекчаване на малкия и среден бизнес, данъчни облекчения, механизми за повишаване нивото на обучение и др

Либерализирана не работници от  трети страни също е в помощ на бизнеса, според Симеонов. По негови данни 4 хиляди човека са били назначени от трети страни за  миналия сезон и това е спасило туристическия сезон.

Облекчаване на издаването на Синя карта, също допринася за високо квалифицирана работна ръка на родния пазар, подчерта още Симеонов.

Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика засегна темата за равнопоставеността на жените и мъжете, която е от основно значение в стремежа ни за модернизиране на европейския социален модел и за постигане на целите на Стратегията Европа 2020. 

Разликата в заплащането по пол в България по данни на НСИ е 13,2% за 2016 г. и е под средноевропейското ниво, 61% от завършилите висше образование са жени, а 64% от българските жени са заети на пазара на труда. За нас е гордост да отбележим, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени и момичета в сектор Информационни и телекомуникационни технологии с 27,7 на сто при среден процент за ЕС от 16,1 на сто” – допълни още Димитрова.

- реклама -