Министърът на икономиката критикува канцлера Меркел за ТПТИ

В интервю за RND – мрежа от 30 регионални вестника във федералната република, министърът на икономиката Зигмар Габриел критикува припряността, която Меркел проявява за приключване на преговорите още тази година. Габриел, който е председател на социалдемократическата партия, смята, че споразумение, което е сключено в спешен порядък, е лошо споразумение.

Министърът на икономиката подчертава, че неговата партия се противопоставя на непрозрачността на предвидените в споразумението арбитражни съдилища, които предоставят на многонационалните компании възможност да оспорват законите на дадена държава.

Неотдавна Зигмар Габриел заяви, че споразумението ще се провали, ако САЩ не направят отстъпки.

В Германия и редица страни от Евросъюза има голямо недоверие по отношение на готвения договор за свободна търговия. В Германия бяха организирани многохилядни протестни демонстрации в Берлин в края на 2015 г. и в Хановер през април по време на посещението на Обама.

На срещата си в четвъртък и петък в Япония ръководителите на Г7 – Германия, Франция и САЩ са членки на клуба на най-развитите индустриални държави – изразиха желание още тази година да постигнат съгласие по ТПТИ.

- реклама -