Министърът на енергетиката предлага още мерки за преодоляване на кризата с цените на тока (Видео)

Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа на електроенергията за декември, е Полша. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг.

Николов посочи мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени.  Всички предложения подлежат за обсъждане в Министерския съвет и на допълнителни процедури, отбеляза той.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тирмесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурси”, заяви Николов.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „ден напред“ за месец юли. Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас.

Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той. Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. Компенсациите на тази база ще надхвърлят 900 милиона лева.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. „Ще предложим фиксирана схема на мегават час за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители. За това са предвидени около 200 млн.лв.”, съобщи Александър Николов.

По думите му в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1,5 млрд. лева.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още той.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

- реклама -