министър на енергетиката, Андрей Живков, цени, ток, свободен пазар, борса

Министърът на енергетиката: ТЕЦ „Марица Изток 2“ спаси положението с цената на тока

От началото на август се забелязва един сериозен скок на цените на енергоносителите, всъщност той е в цяла Европа. Икономиката се възстановява след ковид, има голямо търсене на енергоносители, в същото време заради зелената сделка изваждат електроцентралите на въглища от микса на електрическа енергия и това са комплекс от фактори, които обуславят повишаването на цените. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

България е с най-ниската цена в Европа на електрическа енергия след Полша, подчерта министър Живков.

Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се получи така, че тя спаси положението, тоест успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа. Само за сравнение – миналата година за същия период ТЕЦ „Марица Изток 2“ беше продала ток

В тази връзка служебното правителство предлага да се преразгледа наредбата за електроносители и да се приведе към модерните европейски практики, допълни Живков.

Днес излиза в годишен планов ремонт единият енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, като това не оказва влияние на пазара, пак сме на най-ниската цена, обясни министърът.

От 1 юли пазарът се либерализира по отношение на всички небитови потребители, което за съжаление съвпадна с резкия скок на цените на свободния пазар, допълни Живков.

Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за определен период от време тази цена да бъде смъкната и в същото време да се направи една кампания да речем за три месеца, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени, обясни енергийният министър.

Той коментира и сериозното повишение при цените на природния газ и възможностите за страната ни по този въпрос.

Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така, обясни Живков.

Относно дълговете на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и БЕХ, Живков заяви, че е провел телефонен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова и предстои да разговарят по този проблем.

Свободният пазар на електроенергия винаги е притегливо място за спекуланти, към момента ние нямаме официални данни за това, заяви още министърът на енергетиката.

Това потвърди пред bTV и изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

„Декларирам, че спекулации на пазара с ел. енергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено“, каза той в сутрешния блок на телевизията.

В борсата имаше и проверка на ДАНС. Константинов уточни, че са предоставили на агенцията документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път.

Относно свързването на пазара с борсите на други държави Константинов коментира, че пазарните обединения не променят търговския обмен и цените кой знае колко.

Той е убеден, че няма да има промяна на цената на тока за небитовите потребители след обединението с Румъния, което ще стане на 27 октомври тази година.

- реклама -