Андрей Живков, месец, закъснение, компенсация, ток

Министърът на енергетиката: Обсъждат се три дати за затваряне на въглищните централи

Три възможни дати за затваряне на въглищните централи се обсъждат у нас. Това съобщи пред БНР служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

„Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори… Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започва да разработва. Стартът е с обявяването на три възможни дати за затваряне на въглищното производство, които трябва да минат през одобрението на парламента. 2035, 2038, 2040 година“, каза Живков.

Той увери, че в причината за високите цени на газа е недостигът на синьото гориво в Европа. У нас обаче нямало такъв:

„Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едва през втората четвърт на 2022 година ще настъпи успокоение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата… В България нямаме дефицит на електрическа енергия и такъв не се очертава“.

„Нещата и в енергетиката се движат от основния принцип на свободния пазар – цените се определят от търсенето и предлагането. В Европа търсенето на газ е огромно вследствие на възстановяване на икономиките след Covid-19, темповете бяха неочаквани и това предполага повишено търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възстановяват и работят на пълни обороти. В Европа се получи дефицит на природен газ. Големите доставчици пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са огромни консуматори. В Европа хранилищата останаха по-малко пълни. Предвид идващата зима, за която се очаква, че ще е студена, цените също се повишават. Борсите отразяват настройката на клиентите, заради притесненията, че газ няма да стигне, цените се вдигат непрекъснато“.

Живков подчерта, че най-потърпевши от резкия скок на цените на тока са малките и средните предприятия. „Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени“.

- реклама -