Нено Димов въдух замърсяване парс Пирин договор Банско лифт хотели защитени зони строителство

Министърът на екологията: Концесионният договор за парк „Пирин“ трябва да бъде променен

Промяната на концесионния договор е необходима, защото когато е правен договорът през 2001 година нямаше опит в тази сфера, това беше първият такъв договор.

Този опит доведе до текстове, които водят до много спорове.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след кръгла маса по предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“.

„Сега действащият концесионен договор е много различен от този, който действа през 2001 година. Концесията трябва да бъде приведена с новите изисквания“, заяви той. „В стария концесионен договор е предвиден санкционен режим само от гледна точка на приходите, на Министерството на финансите. Не са предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени.

Това от екологична гледна точка е изключително важно“, обясни Нено Димов. „Служебното правителство, Министерството на околната среда и водите по това време, излезе с няколко противоречиви становища, които са в тежка съдебна фаза относно новия план за управление“, припомни министърът. „Старият план е изтекъл много отдавна, чисто законово трябва да бъде продължен, защото действа 10 години“, уточни той. „Трябва да се довърши процедурата по актуализация на стария план, нещо което поиска с писмо кметът на Банско. Длъжен съм да процедирам по закон“, каза още Нено Димов.

Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото цялата върволица от коли, които много повече замърсяват околната среда, каза Димов.

„След разговора днес ще започнем процедурата по съгласуване и внасянето в МС. Кога ще бъде разгледано не мога да кажа“, коментира той. „Нещата, които са най-спорни, допуснати при първоначалното подписване, се базират на Закона на концесиите за подземни богатства, действащ през 2001 година“, обясни министърът. „Сега вече има закон с възможност за концесии за строителство. Там става дума единствено и само за ски съоръжения и прилежащата им техническа инфраструктура, никакво друго строителство не се предвижда“, уточни той. „Двата документа не касаят каквото и да било строителство на леглова база, нищо извън ски съоръжения и техническа инфраструктура“, каза още Нено Димов.

- реклама -