Министър Живков представя мерки срещу поскъпването на тока

Депутатите изслушват служебния министър на енергетиката Андрей Живков по актуални теми. Инициаторите на питането са депутати от „Има такъв народ“.

Той коментира рекордно високите цени на електроенергията на Българската енергийна борса: „Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент „Ден напред”. Причините са много – повишената температура при нас и в съседните държави – Гърция, което увеличава потреблението неимоверно много. Независимо от това в електроенергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахравнето на потребителите”, каза Живков.

Той обясни, че това, което Министерството на енергетиката е направило, са спешни мерки.

По думите му министерството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ „Марица изток“ 2 и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

„Това стана с известно закъснени, тъй като нормално това е реакция на оперативното управление на ТЕЦ „Марица Изток“ 2, след това на БЕХ. Министерство на енергетиката няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностните“, обясни министърът.

Министърът коментира, че в резултат на намесата на енергийното ведомство в ТЕЦ „Марица изток” 2 поетапно са включени от два блока още три допълнителни.Това е максимумът, на който може да работи централата, тъй като три от блоковете са в ремонт. Това, което правим, е да съкратим времето за дейностите по осми блок, за да може да се включат те и да увеличим достатъчно ликвидността, за да няма такива катаклизми”, допълни той.

- реклама -