Захариева

Министър Захариева: Изказването на френския президент е неприемливо, очакваме официално разяснение

Изказването на президент Макрон е обидно за България, за нашата общност във Франция и ние изявяваме недоумение от него. Това каза в нарочно изявление вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По-рано френски медии цитираха интервю на Еманюел Макрон за Valeurs Actuelles, в което той казва, че като президент предпочита „легалните мигранти от Гвинея или Кот д’Ивоар … вместо нелегалните украински или български банди“. Думите му бяха казани в контекста на нелегалната миграция.

„Не разбираме причината за това нещо, още повече че официално френските власти не са сигнализирали за каквито и да било съществени проблеми към нашите власти, а има доста добро ниво на полицейско сътрудничество между България и Франция. Не само това, но миналата година по взаимно съгласие бе прекратено засиленото полицейско сътрудничество в 4 по-големи френски града с българска общност там, точно защото не са констатирани проблеми от страна на нашите съграждани. Считам, че това изказване е обидно за българската общност там, чух че те са много възмутени, защото това е една добре интегрирана общност и в никакъв случай не считаме, че те създават особени проблеми“, коментира още министър Захариева.

Тя напомни, че в ЕС има свободно движение на хора и стоки и всеки европейски гражданин може да реши къде да живее на територията на която и да е от 28-те държави

„Чух се с посланика и съм го инструктирала още в понеделник да връчи протестна нота в тяхното външно министерство и да запитат за какви точно български каналджийски групи имат предвид. И ако френската държава има такава информация да бъдат така добри да я представят по официалния ред за да може МВР да работи заедно с тяхното вътрешно министерство. Извикали сме и техния посланик за да заявим възмущение от това изказване“, каза още дипломат номер 1.

Запитана какво очаква от Макрон да направи, Захариева заяви, че това е въпрос на негов избор, но България разчита, че отношенията с Франция ще останат добри каквито са до момента. Дали наистина думите на стопанина на Елисейския дворец са били извадени от контекста, както твърдят от френската дипломация, външния министър не се нае да коментира.

„Чух, че думите са извадени от контекста, но така или иначе считаме, че това изказване е неприемливо и не може да се генерализира така за целия български народ. Има българи, които вършат престъпления, но има и французи, които правят престъпления. Изречението по моя информация от Париж е „български и украински каналджии“, не мога да си преведа сама, така казват от посолството ни във Франция. Цялото интервю е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство, но нашите хора, не са мигранти, в ЕС има свободно движение на хора и стоки“, заключи министър Захариева.

- реклама -