Илиана Раева
сн. БГНЕС

Министър Василев и Илиана Раева продължиха войната на думи

Министърът на спорта Радостин Василев даде извънредна пресконференция по повод конфликта с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Той говори дълго и пространно и отрече, че е нападал семейството ѝ.

„На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас. Не, не си е повярвала. Някой ако е живял в заблуда, че може така да комуникира с министър. Аз не съм комуникирал с г-жа Раева. Аз съм визиран в някакво нейно съобщение. Най-важното е, че срещата с федерациите е записана и можем да покажем какво се е говорило на нея“, започна министър Василев.

„Казах ѝ, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси квалифицирана помощ. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес тя и влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Никога на съм нападал семейството на г-жа Раева. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика“, добави министър Василев.

„Вчера разговарях с нея, след като тя ме помоли да я потърся. Аз ѝ казах, че не желая да водя подобен тип разговори. Ако тя е свикнала да разгаваря с министър Кралев и предишното ръководство по този начин, аз комуникирам само по официален ред. Тук става въпрос за принципи. Затова не съм приел досега нито един представител на федерации. Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от лакеите на мафията. Започвам проверка във всички органи, като съм я координирал с министър Рашков, с министър Василев и премиера Петков. Това ми е по коалиционно споразумение. Някой може да си мисли, че може да ме вкара в изкуствен скандал. Няма да толерирам просташко поведение. Ако искате, можем да изслушаме срещата. Нито съм нападал нейния съпруг, нито нея, нито нейния спорт. Аз се считам за човек, който милее на спорта. Няма да позволя един председател на някой спорт да извива ръцете на министъра и да ми казва, че има милион и половина лева, отделени в Национална спортна база при Пламен. Те дори си говорят на малко име. Явно Пламен Манолов, който е директор на Национална спортна база, за г-жа Раева е Пламен. За мен те са г-н Манолов и г-жа Раева. Всичко е черно на бяло. Ще развенчаем набързо напускането на залата. Когато г-жа Раева, 50 човека си отдъхнаха. Правя всичко възможно да съм коректен. Когато виждам писъците на обгрижваните на статуквото, това ме прави радостен“, завърши министър Василев.

Малко по-късно Илиана Раева отговори.

„Имах възможността да чуя министъра. Потресена съм, че говори за моето психическо състояние с такава ирония. Това не приляга на един министър. Бях шапка, но бях и с палто, тъй като до вчера бях болна от covid. С шапка и палто стоях и горе. Докторите казаха да внимавам да не настина. Не съм отправила нито един упрек към ръководството на министерството, както и към г-жа Дашева. Не съм казала, че от нещо съм недоволна.

Това, което съм написала е 100-процентовата истина. След като чух министъра съм убедена, че това е някаква целенасочена атака и към семейството ми, и към мен. Надявам се да не е към федерацията“, каза Раева.

„Не знам защо каза, че сме били облагодетелствани. Всяка година на нас ни се режеше от бюджета, а след това търсихме спонсори, за да изпълним плановете си. Изумена съм от това, което каза той. Опита се да настройва федерация срещу федерация, което е грозно. Аз тръгнах, защото г-жа Дашева започна да говори без дума да съм казала по неин адрес. Наистина чакаме години наред да се оправи програмата, а няма промени. Държа да покаже записа. Аз въпроси не съм отправила, а казах какви са ми притесненията. Милион и половина от мафията облагодетелствани. Нали разбирате за какво обвинение става въпрос? Че ние сме били облагодетелствани от мафията“, попита риторично тя.

„От 2018-та нямаме зала, където националния отбор да работи. На 23.12.2018 МС гласува да ни дадат 1,5 милиона, за да направим разширение на залата. 3 години това беше ходене по мъките. Най-после ги оправихме. Излъга. Аз съм се обадила само веднъж на неговата секретарка, когато получихме документите, защото министъра на спорта трябва да ги внесе в МС. Опита се да ме засегне на психическа основа, на възпитание и т.н. Няма как да ме засегне. Опита се да се вмени на журналистите демонична моя характеристика. Нямам сили нито да викна, ама ако имах сили щях да викна. Аз не съм направила скандал. Истината е, че много се афектирах, когато започна да говори за Наско на федерациите. Попитах защо намесва името на съпруга ми. Защо е нужно. Целенасочено той се опита да ме компрометира. Няма да позволя да се внушава пред колеги, че сме ползвали привилегии. Нашите пари всяка година са орязвани от бюджета“, допълни Раева.

„Изумена съм от това, което чух. Това е абсолютна атака целенасочена атака. Да трупа някакъв авторитет на гърба на федерациите. Избрал си е БФХГ. Васил Иванов, Свилен Нейков, Весела Лечева, Марияна Георгиева, Красен Кралев, Андрей Кузманов, никой никога не е имал проблем с художествената гимнастика или с мен като президент. Винаги сме работили при прекрасни условия. Може да се каже, че ние сме били любимата федерация на всички министри. Опитва се да вменява, че има проблеми в нашата федерация. Той е министър, който трябва да работи с всички федерации. Той изгуби тона, възпитанието. Ехидно обясняваше за Наско и за комфорта на федерацията. Всичко това е някаква тенденция. Това е истината“, завърши Раева.

- реклама -