Министър Вълчев: Обмислят малките ученици също да излязат в онлайн обучение, а гимназистите да се върнат в клас

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният модел с носене на маски е невъзможен, особено за по-малките ученици. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали да бъде задължително”. Това заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

„Факт е, че имаме много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите”, посочи Вълчев.

„Носенето на маски казахме да е над 4-ти клас – за малките е по-неподходящо, по-трудно – има изследвания, че малките ученици са и по-малко приносители на вируса“, добави той.

Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%, поясни Красимир Вълчев. От 2400 училища имаме 1100 без коронавирус – по-малките общини, по-отдалечените общини, изброи той.

Малките ученици от 1 до 4-ти клас да излязат в онлайн обучение след 3 седмици, а гимназистите да се върнат в клас, ще предложи министър Вълчев.

Общо прогимназии и и гимназиите ще се учат онлайн само при грипни ваканции.

„През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и грипните вируси, тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда“, предположи Красимир Вълчев.

- реклама -