КЕВР газ

Министър Теменужка Петкова: С под 2% ще се увеличи крайната цена на природния газ

По отношение на спекулациите, свързани с драстичното увеличаване на цената на природния газ, някъде прочетох с близо 60%, това изобщо не е така. Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално, под 2%. Това каза на брифинг след правителственото заседание енергийният министър Теменужка Петкова.

„Това, което искам да споделя с вас е, свързано с информацията, която в последните дни се разпространява в публичното пространство за опасения за драстично увеличаване на цената на природния газ във връзка с промяната на такса „пренос“ и такса „достъп“ до газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“.

В рамките на днешния ден предстои да бъде проведена среща между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Министерството на енергетиката и КЕВР. В рамките на тази среща ще изясним всички детайли от този процес. Преди да стигнем до тях, може би е добре да стане ясно откъде всъщност тръгва цялата тази ситуация, за да стигнем до увеличаването на такса „пренос“ и „достъп“ на „Булгартрансгаз“, коментира Петкова. По думите ѝ на първо място това е изпълнение на регламент на ЕК, който е в сила от 2011 г. и по силата му всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика.

„Тя трябва да бъде разходоориентирана, трябва да бъде въведен входно изходен модел по отношение на определянето на цената за пренос и за достъп. За да се стигне до днешната ситуация, всички действия са преминали и са започнали още през 2012 г. Разработени са 2 методики във връзка с формирането на тези цени. Те са разработени от консултант на тогавашната КЕВР, съобразени са изцяло с изискванията на ЕС. Подложени са и са преминали 2 обществени обсъждания, така че целият този модел е направен при абсолютно публични и прозрачни условия.

Цената за пренос и достъп, по която „Булгартрансгаз“ работи към настоящия момент е от 2005 г. и е определена с ценово решение на бившата ДКЕВР“, добави тя.

„Сами може да прецените от 2005 г. до настоящия момент само с процента на инфлация, ако трябва да бъде актуализирана, тя трябва да е със съвсем други стойности. Не бива да забравяме, че моделът, който изисква регламентът на ЕК, е модел, който ще гарантира приходите на оператора, за да може той да осъществява своята дейност“, допълни енергийният министър.

По думите ѝ в нашата газопреносна инфраструктура се извършват много сериозни инвестиции.

„Булгартрансгаз“ ще развива концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. Той трябва да спази всички изисквания, регламенти и директиви на ЕС в тази област“, каза още Теменужка Петкова.

- реклама -