Десислава Танева
сн. БГНЕС

Министър Танева за разпространения запис: Министерството и ДФЗ докладват всичко на Европейската комисия

Сегашният мандат на министерството и ДФЗ е с най-завишеното ниво на проверки, всичко се докладва на Европейската комисия. Това каза на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Коментарът й беше предизвикан от разпространено видео от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, на който Танева отговаря на председателя на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Той иска обяснение защо членове на сдружението са получили повече пари, отколкото са очаквали по схемата за обвързана подкрепа.

„50 % е извадката, достигнала, която се проверяват всички заявители по схеми от обвързаната подкрепа. Цитатът е от видеоконферентна връзка с браншови организации: плодове и зеленчуци. Тя е по повод възникналата пандемия, на която среща бяхме обсъдили предложението, което България ще подаде към ЕК за възможността да програмираме хоризонтална мярка COVID-19 за компенсация на земеделските производители. Към днешна дата, близо 3 месеца след тази видеоконференция сме на път това да се случи във всички страни-членки”, заяви днес министъра.

Ето какво казва Танева в записа:

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това финансиране ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ. Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме…Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията, аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ“, отговаря Десислава Танева.

сн. БГНЕС

И обяснението от днес: „Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните: животновъдство, плодове и зеленчуци, постоянно говори , че дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа за това, че пари от данъкоплатците трябва да се дават за това производство при положение, че самите те смятат, че в него има измама“, каза Танева.

От Министерство на земеделието отговориха на публикациите, като посочиха, че цитатът на министър Танева е изваден от контекста.
„Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите последващи мерки„, се казва в разпространената от министерството позиция.

МЗХГ увери и, че всички резултати от извършвани проверки регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия. „За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства“, се посочва още в позицията.

- реклама -