хранителни вериги

Министър Танева: Няма опасност от коронавирус от внасяните от Китай храни

Смятам, че и тази година ще мине под знака на африканската чума по свинете. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Миналата година това беше темата в нашия сектор. За съжаление без значение от това, което се прави както в Европа, така и у нас, така и по света, смятам, че и тази година ще мине под този знак в сектора. По много причини и по всички данни до този момент. В България мога да кажа, че чисто статистически всеки може да направи извод, че ситуацията е овладяна. Бих казала по-скоро, че ситуацията е контролирана, защото вирусът има своето развитие“, каза тя.

„Мога да кажа, че той е по-скоро в пик при популацията на дивите свине, смятам, че ние сме в ситуация на пик на африканската чума по свинете. Взети са всички мерки, всеки знае какво трябва да прави. Отделен е въпросът всеки, който се засяга от тази тема, доколко изпълнява всичките си задължения, които трябва да изпълнява. В това има пропуски. Но имаме изградена система, по която имаме правила как да минимализираме щетите по АЧС. При дивата свиня, ако в началото на ловния сезон започнахме с две проби положителни при 2 хиляди бройки отстрел, това представляваше 0,01% заразени свине от отстреляните, сега стигаме 10 процента. Вирусът се развива. Дивата свиня се депопулира и от самата болест“, подчерта Танева.

Относно епидемията с коронавирус в Китай министър Танева каза, че има статистика и много точно могат да бъдат дадени данни за търговията с Китай.

„Има такава търговия. По отношение на храните обичайно се внасят по-скоро екзотични подправки по отношение на китайската кухня, която така или иначе в целия свят има съответни точки за хранене, ресторанти или друг тип хранителни заведения. В това отношение мисля, че няма място в никакъв случай за паника. Ако се спазват обичайните правила за хигиена, за контрол, няма абсолютно никакъв проблем по отношение на този риск. Освен това какъвто и да е тип храна или суровина за приготвяне на храна да се внася, тя минава твърде дълго време от точката, от която е тръгнала. Време, в което дори да има хипотеза за наличие на вирус, той няма как да просъществува за това време. Така че в това отношение няма притеснение“, допълни още тя.

източник: bTV

- реклама -