Сачева

Министър Сачева е сезирала прокуратурата за нарушенията в центъра за хора с деменция в Пловдив

„Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има сериозни пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се виновните да бъдат наказани.“

Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия. Тя съобщи, че вчера е изпратила сигнал до Районната прокуратура в Пловдив за констатираните проблеми в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.

„Имам предвид това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме свидетели от записите, е абсолютно недопустимо за служител на подобна институция“, посочи министърът.

Преди дни бяха излъчени телевизионни репортажи, които показаха брутално отношение към възрастни хора с деменция в общински център в града под тепетата. Там е имало и три смъртни случая, като за единия от тях има сигнал, че човекът е простуден по небрежност.

Днес Сачева коментира, че двата случая, с които е започнала 2020 г. са различни и показват какви са проблемите. „В Горско Косово има много тежки битови условия и персонал, който има нужда от допълнителна квалификация, но е добросъвестен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, но там работят хора, които не са подходящи за тази работа. Това са проблеми, с които трябва да работим в следващите години и най-вече да говорим за кадрите в системата на социалните услуги и социалното подпомагане, защото социалната система е система от хора за хора“, посочи социалният министър.

сн. БГНЕС

Тя отчете и факта, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Тя обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центровете и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на голяма част от тях. „Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя.

- реклама -