Зорница Русинова безработицата

Министър Русинова с добри новини за бедстващите от Хитрино

Индивидуална целева помощ ще получи всеки един от пострадалите жители на Хитрино, заяви по БНТ социалният министър в оставка Зорница Русинова. За възстановяване на селото правителството вече отпусна 10 млн. лева, като половината от тях са предвидени за възстановяване на инфраструктурата, а другата половина – за осигуряване на нормален живот на хората.

За нас от първостепенна важност е да се погрижим за пострадалите

На всеки, който е загубил дом или близък, да помогнем да преодолее мъката, заяви министър Русинова. Досега повече от 400 семейства са получили кризисната сума от 325 лева. Това са пари, които се дават на всички, за да посрещнат първоначалните си нужди и те не зависят от доходите на домакинството, допълни министър Русинова.

Предвиждат се и индивидуални финансови помощи до 500 лева според нуждите на всеки човек. Те са за закупуване на лекарства, медицинска помощ или рехабилитация.

„Предстои работа по възстановяването на разрушените домове. Общо 20 постройки са разрушени напълно, като 13 от тях са жилищни сгради. Трябва да се погрижим за хората – да бъдат настанени на топло през зимата“, допълни Русинова. Тя съобщи още, че са предвидени 800 пакета с дълготрайни хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на бедстващите. Социалното министерство и Червеният кръст продължават кампанията за набиране на дарения.

Около 100 човека ще бъдат назначени по програмите заетост. Те ще се включат в разчистването на отломките в селото.

- реклама -