Порожанов

Министър Порожанов: Животновъди не спазват мерките за сигурност

Все още не е категорично установен източникът на инфекцията, но проучванията продължават. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов

Порожанов взе участие в петъчния парламентарен контрол, където отговори на депутатски въпрос, свързан с приоритетните задачи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в областта на здравеопазването и хуманното отношение към животните в България. Повод за питането е стартиралата кампания по евтаназия в Странджанско заради регистрираните случаи на заболяването чума по дребните преживни животни.

Според земеделския министър голяма част от собствениците на животновъдни обекти не спазват мерките за сигурност.

Той бе категоричен, че мерките, предприети от държавните институции в връзка с ограничаването и ликвидирането на болестта, са спазени. „Законодателството при издаване на заповеди е спазено. Много ясно в закона е дадено разграничението кога министърът на земеделието, съвместно с министъра на вътрешните работи подписва и кога се издават индивидуални заповеди от директора на БАБХ“, обясни Порожанов.

Земеделският министър припомни, че заболяването е регистрирано за първи път на територията на България и ЕС. „Политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни“, подчерта още Порожанов.

- реклама -