Министър Порожанов спря временно евтаназирането на животни в Болярово

Министър Румен Порожанов временно спря евтаназията на животни в град Болярово. По-рано днес БАБХ разпореди заради вторично огнище на чума да се умъртвят дребните преживни животни в района

Втора проба ще се вземе от стадото в град Болярово. Причината е, че фермата е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. Ще се прави стриктна дезинфекция и контрол. Заповедта на директора на БАБХ за мерките в Болярово остава в сила, но изпълнението се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания. Решението е консултирано с Крис де Клерк, експерт на ЕС, част от ветеринарния екип за спешни ситуации на ЕС (CVET).

В щаба за чумата по дребните преживни животни, участваха министър Порожанов, областният управител на Ямбол – Димитър Иванов, директорът на Областна дирекция на МВР в Ямбол- старши комисар Генчо Иванов, кметът на Елхово Петър Киров, кметът на Болярово Христо Христов, както и ветеринари.

Порожанов се срещна и с баба Дора

Министър Порожанов се срещна и с баба Дора, като ѝ предложи 100 кози дарени от козeвъд за нея, като същевременно ще получи и полагащото ѝ се обезщетение. По регистър тя има 61 кози.

„Не е леко на никой, трябва да де справим с болестта“, подчерта Порожанов и допълни, че при положителните проби трябват мерки.

- реклама -