тол такси

Министър Петя Аврамова: С 1 лв. ще е най-голямото поскъпване на междуградски билет заради тол таксата

„1 лев ще е най-голямото оскъпяване на билет за автобус за най-дългите отсечки в страната, каквато е например София – Варна, след въвеждането на тол такса.“ Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова пред Нова ТВ. Увеличинието дори може да е по-малко, защото тази суми е калкулирана при 20 пътници в автобус, а не при 40, колкото е пълния му капацитет.

25% от всички пътища в страната – 10 800 км, ще бъдат включени в обхвата на тол системата.

От 16 август ще започне тестването на системата в реално време с реално събиране на пътни такси. От днес започва първият етап от тестването – със симулация на данни за движението на тежкотоварните превозни средства.

Министърът обясни, че такса обаче няма да се плаща за пътищата, които са в обхвата на системата, но са в лошо състояние. Тарифата до малките населени места ще е най-ниска, а за тежкотоварните пътни средства общинската пътна мрежа ще е безплатна, обясни Аврамова. Тя прогнозира, че ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка.
„Не искаме да убием превозваческия бранш в България, но трябва да намерим пресечната точка между техните аргументи и интересите на гражданите, които искат да пътуват по добри пътища“, обясни Аврамова. 8000 км от републиканската пътна мрежа са в лошо състояние и за да финансираме ремонтите е необходимо въвеждането на тол системата, допълни тя.

6,5 км от магистрала „Струма“ от Благоевград до пътен възел Благоевград-юг ще бъдат пуснати преди трите почивни дни за 24 май.

- реклама -