Министър Петкова спешно потушава протестите в ТЕЦ „Марица изток 2“: гарантира работа и запазване на работните места

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД вече са закупени, а до 21 декември „Български енергиен холдинг“ ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на „Мини Марица-изток“ ЕАД, които я снабдяват с въглища. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира за това членовете на КНСБ от комплекса, които днес протестират в защита на работните си места.

Министър Петкова е на мястото на протеста в Раднево, за да се срещне с работещите миньори и енергетици.

„Уверявам ви, че „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, каза Петкова пред работниците. Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. „Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“, категорична бе Петкова.

Тя информира присъстващите,  че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД.  „Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи“, поясни енергийният министър. В края на м. ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени.

Позицията, одобрена от Министерския съвет,  гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. В заключение Петкова увери работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

- реклама -