Министър Петкова се обади в ефир да обори енергиен експерт за цената на парното

„Цената по последната наредба на КЕВР за месец юли ще бъде по-висока с 22% от април или май. Такава ще остане до края на 2021 г. Няма значение дали е по-ниска от миналата година“. Това заяви в сутрешния блок на БТВ енергийният експерт Еленко Божков.

„Цената от юли е по-висока от май понеже е прогнозна. Всякакви шикалкавения са излишни. КЕВР изчисляват, а после формират прогнозната цена“, каза експертът.

„Всеки месец трябва да се прави актуализирана цена на топлинната енергия“, допълни още експертът.

„КЕВР не знаят какви са старите цени, но все пак ще плащаме повече“, коментира Еленко Божков.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга енергийния експерт чрез телефонно включване по БТВ.

„Категорично заявяваме, че цената на природния газ е драстично намалена. Няма основание цената на парното се увеличава“, разкри министър Петкова. 

„Не е нужно разни хора да се заиграват с хорските страхове“, отговори ядосано Петкова на Божков.

„Нека Еленко Божков да се върне във времето когато беше член на КЕВР и да види, че за месеци те генерираха минус 300 млн. лв.“, завърши Петкова.

Ако досега сме плащали 1000 лв., сега с намалението тази сума ще е 850 лв.

Тази сметка направи в ефира на Нова ТВ народният представител от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Валентин Николов. „Ако беше сметнато само намалението на руския газ, щеше да е 760 лв., но не може да се направи така, защото има една година напред, в която цената на газа не е известна и се прогнозира“, отбеляза още той.

- реклама -