Министър Петкова: Няма да има повишение на тока, битовите абонати да са спокойни

Няма да има повишение на цената на тока, битовите потребители могат да бъдат спокойни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг във връзка с пресконференцията на българския бизнес. По-рано индустриалците прогнозираха поскъпване на енергията с между 15 и 30%

„Няма да има увеличаване на цената на регулирания пазар дори и да има промяна в тази на свободния. Цени от 120 лв. няма в българската държавна енергетика и ако се получат такива, веднага трябва да се информира контролният орган“, каза още министърът. По думите й цената на регулирания пазар се определя от КЕВР, а цената на свободния – от търсенето и предлагането.

„По отношение на цените основен участник е Българската независима енергийна борса, като средните цени за доставка на ток през 2018 г. са около 75 лв. В случай, че има съмнения за картел между търговците на електрическа енергия, незабавно българският бизнес трябва да се обърне към контролния орган – Комисията по защита на конкуренцията. Той може да проследи цената по веригата и да предприеме съответните мерки. Правителството застава твърдо зад това, ако има нарушение на законодателството, то да бъдат предприети най-строгите мерки. И това продължава да бъде моят апел към българския бизнес – ако има съмнение за картел, да бъде веднага сигнализиран контролния орган“, коментира още тя.

По думите ѝ цената на тока е такава, каквато я е определил регулаторът, и не трябва да се спекулира и да се будят страхове у българските граждани по този начин. „Ръцете на регулатора се развързват така, както предвижда европейското законодателство, така че ние ще направим това, което пише там“, каза тя. Министър Петкова посочи, че с промените от 2018 г. цялото произведено количество енергия ще минава през Българската независима енергийна борса. „До броени дни те ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане. КЕВР също трябва да даде становище по тях, тъй като това е органът, който ще изпълнява този тип дейност“, каза още тя.

Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба без ТЕЦ „Марица-Изток 2“

„Българският бизнес постави темата за реформите в енергетиката и каза, че има липса на воля за такъв тип реформи, но аз и моите колеги не можем да се съгласим. Още от миналото правителството на премиера Бойко Борисов сме предприели действия за реформи“, каза още тя.

„Когато дойде правителството на Борисов през 2014 г., сектор „Eнергетика“ беше един от най-проблемните в българската икономика, така че бяха направени поредица от законодателни реформи. Бяхме на загуба от 7 млн. в края на 2014 г., а 2017 г. ще приключи с положителен финансов резултат, като дори Националната електрическа компания ще генерира печалба. Единственото дружество на загуба е ТЕЦ „Марица- Изток 2“ заради изключително високите разходи, които прави – по първоначални данни тази година очакваните разходи зhttps://youtu.be/fyTKPjt1ciMа емисии са близо 160 млн. лева.

Всички останали дружества ще излязат на печалба и ще реализират положителен резултат, като в сметките им има 1,4 млрд. лева. Така че всеки може да прецени дали има или не воля за реформи“, каза още министър Петкова и посочи, че когато фактите говорят, и боговете мълчат.

- реклама -