Теменужка Петкова ЧЕЗ сделка финализиране

Министър Петкова: БСП ползва темата за състоянието на енергетиката предизборно

Категорично не сме съгласни с твърдението на депутата от БСП Таско Ерменков, че енергетиката се управлява некомпетентно. Това заяви ресорният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг по повод изявлението на левицата срещу скока на цената на тока от юли. По-рано днес от БСП заявиха, че готвят протест идния вторник пред сградата на КЕВР.

Министърът припомни, че за няколко години секторът е стабилен, държавните дружества също са стопили задълженията си

„Изненадана съм, че точно в този момент се поставя въпроса за състоянието на енергетиката“, каза Петкова и определи коментарите на БСП като предизборен политически трик.

„През 2003 г. тогавашното правителство е разработило специална стратегия за приватизацията на електроразпределителни дружества. Сега ми изглежда странно, че настъпва метаморфоза, а Ерменков твърди, че БСП винаги са стояли зад това държавата да придобие дял в тези дружества“, обясни още тя. Според Петкова било много странно как Таско Ерменков е изчислил скокът на енергията преди КЕВР.

„Това е явен политически натиск. Очаква се регулаторът да вземе решение под натиск. Това клати много сериозно темата енергетика. Става дума за опасен прецедент и има опасност да се дестабилизира целият сектор“, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който днес бе избран за председател на енергийната комисия в парламента.

„Всякакви инсинуации за шоково поскъпване на тока са манипулации. Както е известно от изявления на председателя на КЕВР Иван Иванов, трите ЕРП-та може да искат всякакви повишения, но скокът на цената на тока от 1 юли няма да надвиши месечната инфлация около 3%“, допълни Теменужка Петкова.

Сделката за ЧЕЗ била извън правомощията на българската държава

Тя е на чешката държава. Няма правни механизми да има вмешателство на българската държава. А пък ние ще направим всичко, за да защитим нашите национални интереси“, категорична бе министърът.

Валентин Николов пък призова ДАНС да проучат капиталите на кандидата „Еврохолд“, за да няма в последствие някакви проблеми и съмнения.

- реклама -