Нанков

Министър Нанков: Ще пуснем предсрочно отсечката на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански

Нанков: За дългия лот от 25 км. на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански срокът е до май 2019, вече сме на над 50% физическо изпълнение на обекта

Започваме и финансово да го изпълняваме с европейски средства, ще съкратим срока до ноември 2018 година. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“.

„Ще пуснем отсечката предсрочно с оглед на взетото решение за апликационната форма. Въпреки големия скептицизъм на зелени организации и други, които подходиха с недоверие към проекта“, заяви той. „628 млн. е безвъзмездната помощ по линия на ОП „Транспорт“, 111 млн. е националното съфинансиране, общо 739 млн. за участъците 3-1 от АМ „Струма“.

Дадохме старт през август от Благоевград до Крупник, другият лот от Кресна до Сандански, който е 25 км. и тунела „Железница“, каза още министърът. Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира от своя страна, че с одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“ е отпаднало опасението на опонентите им, че тя няма да бъде завършена.

По думите му личната намеса на премиера Бойко Борисов е оказала изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряването на апликационната форма

„Това гарантира със сигурност изпълнението на проекта вече със европейско финансиране и национално съфинансиране, което ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето“, допълни министърът. „АМ „Струма“ вече е един необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове“, каза още той.

- реклама -