Министър: на хотелиерите са изплатени всички пари за бежанците

На хотелиерите са изплатени всички пари за приютените от тях украински бежанци. Това заяви в интервю за БНТ Христо Проданов. „Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили“, каза той. Проданов заяви, че

ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

Министърът повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за периода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, след което ще бъде изплатено дължимото.

Проданов заяви, че е нужна проверка, за да няма дублиране.

Около 25 000 лица трябва да бъдат проверени

и сравнени с гранична полиция, НАП, Агенция за бежанците, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар.

Министърът на туризма разкри, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила денонощно, за да изпълни обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, обеща Проданов и предупреди, че

системата не може да бъде излъгана.

Хотелиерите са на ръба, защото не могат да се разплащат с доставчиците, да плащат битови сметки и да се разплащат с персонала. Те не знаят какво ще правят с бежанците след 31 май. Но Проданов заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

„По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда,

да си намерят квартира, да плащат наем,

да живеят така, както живеят всички останали хора.

Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали“, каза министърът на туризма.

Заяви още, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души 90% искат веднага да започнат работа, предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза Проданов.

Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности –

със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти

и те създават грешно впечатление и негативен имидж, каза още той.

По думите му за първия период държавата е изплатила 11 млн. и 100 000 на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред ЕС, за да възстанови парите в бюджета, уточни Проданов.

Министърът на туризма прогнозира още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

- реклама -