Лъчезар Борисов, Валери Симеонов, мерки, икономика, бизнес
Снимка: БГНЕС

Министър Лъчезар Борисов: Финансов стълб от 1,8 млрд. лева ще помага за възстановяване на бизнеса

Финансов стълб за 1,8 млрд. лв. ще помага за възстановяването на българската икономика и подпомагане на бизнеса у нас.

Мерките ще се изпълняват от Министерството на икономиката, което ще дава отчет за работата си на всеки две седмици. Това съобщи новият ръководител на ведомството – министър Лъчезар Борисов на пресконференция във вторник. Тя се състоя след среща с работодателски организации и лидера на НСФБ Валери Симеонов.

Мерките на правителството са в две групи. Първата са социално-икономическите, изцяло финансирани от бюджета.

Втората група от мерки е за 1 млрд и 800 млн. лева. Общата сума за изпълнение на антикризисните мерки може да нарасне с още 400 млн. лв. европари, каза министърът.

„Министерството и работодателите имат съвпадения по отношение на 85-90% от идеите. Останаха някои отворени теми, по които ще направим фини настройки в следващите дни”, уточни Борисов. И допълни, че за да бъдат изпълнени всички планове, ще са необходими и нови законодателни инициативи.

Една от основните цели на министерството е да се насърчават инвестициите. Очаквали се и нови такива на стойност около 1 млрд. лв., каза още Борисов.

„В този втори план са включени и законодателни инициативи, които са част от Националното тристранно споразумение между работодатели и синдикати. Ще се направи бързо изменение на Закона за инвестициите и правилника за насърчаване на инвестициите, ще се отдели регионален акцент по отношение на инвестициите“, заяви Борисов.

Снимка: БГНЕС

 

Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта за 700 млн. лева и над 8 000 работни места.

Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лева, каза Борисов.

Министърът е представил предложение на работодателските организации да бъдат част от надзорен орган за разпределение на евросредствата в Министерството на икономиката.

„Аз, като министър никога няма да говоря и да гледам списъци с фирми. Кой е в списъка, мен не ме интересува. Ще взимаме принципни решения“, категоричен бе Борисов. Той каза, че вече е издал заповед за удължаване на работното време на служителите си до 22 ч. Освен това, за да се изпълни програмата, те ще работят и през уикенда.

Той съобщи, че скоро ще бъде отворен телефон за подаване на сигнали за нередности.

„Целта е да се докажат или отхвърлят твърденията, че в министерството има посредници, без които получаването на грантове е невъзможно. Включително и дали има списъци с процентите на рушвети, които да бъдат дадени”, уточни Валери Симеонов.

„Адмирирам и подкрепям начина на работа на министър Борисов – открит, пряк диалог с представителите на бизнеса в България. Това е гаранция, че министерството ще има прозрачна дейност. Мерките, които вчера одобрихме, бяха набързо обсъдени. В детайли беше прието да има няколко дни срок за допълнителни отношения. Ако е необходимо, парламентът ще бъде свикан извънредно. Навлизаме в най-тежкия етап на COVID-19 кризата”, каза още Симеонов. И допълни, че вече е внесено предложението за намаляване на ДДС за най-засегнатите браншове. Новини в това отношение се очакват в четвъртък.

Законодателните инициативи ще бъдат реализирани след ваканцията на НС, заяви от своя страна Валери Симеонов.

От Българската търговско промишлена палата призоваха да се опрости достъпът на проектите, които ще се финансират. Призоваха също да се предназначат средства и усилия за довеждане на мерките до знанието на потенциалните ползватели.

Досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, който беше назначен за заместник-министър на икономиката Стамен Янев ще влезе и в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).

Янев ще влезе на мястото на Лъчезар Богданов, който пък зае поста на министър на икономиката.

- реклама -