сн. БГНЕС

Министър Лъчезар Борисов: Българската икономика ще бъде инжектирана с 3 млрд. лв.

„Кризата изисква бързи мерки. Средствата трябва да стигнат бързо до хората. Основната задача е да организирам максимално бърз достъп до парите“ Това каза новият икономически министър Лъчезар Борисов пред БТВ.

А за да случи това бързо той е направил организация и експерти ще работят извънредно, както и през събота и неделя, и този труд ще бъде платен.

В момента имаме 27 000 подадени заявления от фирми и ние ще направим всичко възможно средствата да стигнат до тях. Това, което прогнозирам е 210 млн. лв. да стигнат до тях, каза той.

Освен пакета на стойност 1,1 млрд. лева имаме и пакет на стойност 1,8 млрд. лв., който ще стигне до българската икономика и от днес до края на годината ще освободим тези пари по различни механизми и схеми, каза Борисов.

Освен общи 3 млрд. лв., които искаме да инжектираме в българската икономика, ние предвиждаме и около 1 млрд. лв. частни инвестиции. Така че ще стават 4 млрд. лв., които ще се вложат в икономиката на страната, допълни той.

Оттеглил съм се от функциите си като председател на Надзорния съвет на ББР.

Тези 75 милиона от банката първо не са отпуснати по време на извънредното положение, но моля въпросите за ББР да бъдат отправени към нея. Функциите на УС са различни от оперативното управление на банката. Не съм отговорен за за даването на тези 75 милиона лева кредит.“, каза Борисов, който преди да заеме министерския пост беше председател на Наздорния съвет на Българската банка за развитие.

- реклама -