Ангелов, Ремдесивир, мерки, коронавирус

Министър Костадин Ангелов: Правителството купува „Ремдесивир“ за 2,1 млн. лева, няма да затягат мерките

Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева.

Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона „Ремдесивир“, необходими за българските граждани.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното заседание.

Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът.

До момента страната ни е получила 2837 флакона „Ремдесивир“ под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-а в страната. До момента от са използвани 978 флакона.

Към настоящия момент всички пациенти на територията на страната, които се нуждаят, съобщи Ангелов.

Мерките масово не се спазват, заяви здравният министър в отговор на въпрос за затягане на мерките.

Контролът по спазването на мерките е изключително важен.

Във вторник РЗИ – София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

„Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект“, призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

Здравният министър подчерта, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност да разкрием при необходимост над 8000 легла. В момента на територията на България имаме 1307 души, настанени в лечебни заведения, и 64 – настанени в интензивни отделения. Има области в България, където има затруднения – Бургас и Благоевград“, обясни Ангелов.

За Бургас са взети мерки за осигуряване на допълнителни легла. Относно област Търговище ще има събрание на Областния щаб, които ще вземат решение за въвеждане на допълнителни мерки. В Гоце Делчев работи един пулмолог, който е заразен с коронавирус. От здравното министерство са взели решение да отпуснат допълнителни легла за преструктуриране на отделението.

Тази инфекция ще бъде победена, но трябва разум.

 

- реклама -