Кирилов

Министър Кирилов: Очакваме документите от прокуратурата за екстрадицията на Васил Божков

Правосъдното министерство очаква от прокуратурата документите за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ. Това съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание.

„Очакваме комплекта документи. Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на външните работи, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път“, обясни Кирилов.

Министърът на правосъдието уточни, че прокуратурата ще подготви комплекта доказателства на арабски език. „Така, както е изискването на националния закон там. В прокуратурата има международен отдел, който има богата практика по екстрадициите. Тук сме в особения случай, в хипотеза на взаимност сме, т.е. на реципрочност. Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице“, коментира Кирилов.

По думите му няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок за решение на съда в ОАЕ.

- реклама -