Министър Кирилов: Имаме огромен обем сигнали за нарушения в затворите

Имаме огромен обем сигнали за нарушения в затворите. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с отстраняването на директора на дирекция „Изпълнение на наказанието“ Васил Миладинов.

„Натрупванията са доста. Това е една тежка система, в която има множество проблеми – с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените на храните в лафките“, посочи Кирилов.
„Имаме разпореждане от прокуратурата да извършим проверки за нарушения в затворите така че инспекторатите в министерството работят по тези въпроси. Надявам се да направим качествени проверки“, добави той.

Кирилов заяви, че има правната възможност да обжалва болничния лист на Васил Миладинов, но в конкретния случай няма да го направи, а ще изчака тези 14 дни да изтекат.

„Но съм издал заповед за заместване, така че системата не е лишена от управление. Има нужда да се укрепи управлението в този период, но смятам, че съм предприел мерки“, обясни правосъдният министър.

Попитан за условията и заплащането на служителите в затвора Данаил Кирилов отговори, че доколкото му е известно синдиката на служителите в затворите ще се включат в протеста на колегите си от системата на МВР на 5 юли и ще се обявят и срещу отстраняването на Васил Миладинов.

„През последното тримесечие, за което аз отговарям, сме реализирали икономия, чакаме на 6 юли официално да излязат данните за второто тримесечие и планирахме да получат допълнително възнаграждение. Ако вместо социални изисквания се предявяват персонални такива – много структури от Министерството имат нужда от икономисаните средства“, коментира Кирилов.

- реклама -