Горанов
сн. БГНЕС

Министър Горанов: Бюджетът губи половин милиард от укриване на приходи – ОБНОВЕНА

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България двойно по-висока спрямо западноевропейските държави.

Това заяви финансовият министър по време на среща в Министерски съвет браншове, засегнати от промените в наредбата на НАП.

Владислав Горанов припомни, че по промените в наредба Н-18 се работи от 2018 година. Tой заяви, че е готов, ако трябва да води разговори с отделните браншове всяка седмица по спорните теми, стига да стигнат до успешен финал.

сн. БГНЕС

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Тя касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финансово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, уточни Горанов.

сн. БГНЕС

НАП: Десетки хиляди търговци работят по новите изисквания на Н-18

Десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. За близо 2 години НАП проведе над 300 срещи с различни браншове. Това заяви изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова по време на срещата.

До момента НАП е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

сн. БГНЕС

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, заяви Димитрова и определи срещите като ползотворни и стъпка напред в съвместния диалог.

„Ние считаме, че нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от огромната част от търговците“, отбеляза директорът на НАП.

- реклама -