Емил Димитров, Красимир Живков,
Снимка: БГНЕС

Министър Емил Димитров: Няма данни Красимир Живков да е оказвал натиск върху служители

Няма данни задържаният заместник-министър Красимир Живков да е оказвал натиск върху служители, за да подписват нотификации за внос на отпадъци, под заплаха от уволнение.

„Не знам да има отстранен за нотификации. В страната той не може да назначава и уволнява, там назначават местните директори, но не съм наясно какво се е случвало в миналото“.

Това заяви еко министърът Емил Димитров в Народното събрание.

Димитров увери, че се оказва пълно съдействие на прокуратурата, иззети са кашони с документи, лаптопи. Вчера той е изпратил мобилни лаборатории за проби от отпадъци и вредни вещества в конкретни депа и фирми в Пловдив, Монтана и Плевен. „Ако се каже, че от един завод е намерено нещо в Пловдив, което не е трябвало да бъде там, проверката цели да се провери дали е същото нещо или нещо друго, опасно ли е или не, трябвало ли е да отиде в чужбина“, така министърът отговори на въпрос каква е връзката на отпадъците с разследването на прокуратурата.

Той още веднъж наблегна на това, че зам.-министър не може да назначава хора. „Имах известно недоволство от определени директори на регионални структури, но аз съм ги сменил, а не моите заместници. Всеки, който е махнат, твърди, че е най-добрият, единствен и неповторим. Предлагат ми хора, които са се кандидатирали за работата, проверявам дали отговарят на изискванията, не правя партийни назначения. Проблемът е, че не желаят да идват хора при нас“, обясни Димитров на въпрос как назначава нови служители.

Той припомни, че няма да иска оставката на Живков, защото това е правомощие единствено на премиера Бойко Борисов.

Министърът каза още, че всички заводи в страната са снабдени с камери, с които от министерството следят какво влиза – дали с влак, или с камион. „Но това не е работа за 10 човека в новосъздадена дирекция, а за много институции. Имаме да правим много проверки, свързани с боклука. Има огромен брой площадки, които не можем да координираме. Искам да променим закона, за да може по-бързо да закриваме площадки, които доказано не спазват правилата. Сега мога след 4 години да закрия площадка, която днес съм установил, че не спазва правилата. Процедурата е тромава“, добави Димитров.

- реклама -