андронна терапия учители, коронавирук, вариант "Делта", проф. Николай Денков

Министър Денков: В Габрово училищата излизат на ротационен принцип

„В Габрово училищата излизат на ротационен принцип – 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици. Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим“, това заяви в „Денят започва“ по БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

Относно картината на разпространените на ковид в училищата, той обясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът. Това са: как се спазват мерките в училище, как се спазват навън, колко хора са ваксинирани.

„Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи“, категоричен е проф. Денков.

Министърът на образованието коментира и кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент.

„Кандидатурата ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ“, заяви проф. Денков.

Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура:

„Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование“, допълни министър Денков.

- реклама -