Министър Денков: Частните уроци трябва да отпаднат от образователната система

Има хиляди учители, които се борят всеки ден просветата и науката да я има в българския дух. Има и една друга България, в която просветата и науката не са ценност.

Част от тези хора се борят всеки ден за хляба си.

Трябва да се борим за тях. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в предаването „Панорама“ по БНТ.

Няма как да подобрим нещата, без да ги променим, подчерта той във връзка с реформата в образованието.

„Има дефицит и наред с проблемите с учебните програми, трябва да намерим и повече време, в което децата да се занимават, а и материала да е интересен. Основната ни задача е да направим учебниците интересни, без да загубим съдържателната част“, обясни просветният министър.

„Броят на висшите училища не е самоцел. Качеството на висшето образование трябва да е високо, за да има смисъл. Не е новост няколко университета да се обединят.

Еднакъв е подходът, а не критериите.

Всеки набор може да е фино прецизиран за всяка област. В момента обсъждаме с водещите професори, за да прецизираме критериите“, коментира акад. Денков във връзка с реформата във висшето образование.

„Отстъпление от целите няма да има. Отворен съм за предложения“, категоричен бе той.

„Частните уроци трябва да се махнат от образователната система в България. Децата трябва да имат равни възможности“, подчерта министърът на образованието.

- реклама -