Министър Борисов: На този етап пълен локдаун не се предвижда

„На този етап пълен локдаун не се предвижда. Опитваме се да балансираме нещата“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по Нова телевизия.

„Дори в началото на пандемията нямаше пълен локдаун. Но нашата икономика е отворена. Свързани сме с европейската. БВП падна с 8,5% по време на началото на пандемията, което бе едно от най-доброто в ЕС. Това се вижда и от макроикономическата прогноза на Европейската комисия. България има 4 пъти по-добър дълг от средния на ЕС, което ни дава един от най-добрите буфери“, допълни той.

„Всички трябва да сме солидарни в борбата с този враг. Нашето министерство и министерството на труда сме инвестирали над 1 милиард лева в българската икономиката. 330 милиона ще изплатим по две процедури, отварят се и нови“, допълни още той.

„Ще обявим грантова дейност за ликвидност. Започваме и процедура за дигитализация. След това започваме работа и по инициативата на ЕС „Реакт ту ю“ на стойност 391 милиона лева“, каза още министърът.

„Престои и планът за възстановяване и развитие на стойност 12 милиарда лева. Той ще се договаря през следващите две години“, допълни той.

„Твърдо стоя зад данъчната политика да не не променя. И това очаква бизнеса от нас“, каза министър Борисов.

„Работим по няколко инвестиционни проекта в областта на високите технологии. Надявам се до края на годината да ги обявим“, завърши министърът на икономиката.

- реклама -