Царските конюшни

Министър Банов: Ще стоварим цялата сила на закона върху този, който умишлено е запалил Царските конюшни

„Имаме доста основания да смятаме, че „Царските конюшни“ са запалени умишлено“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Той даде пресконференция, на която съобщи подробности около пожара в емблематичната сграда в столицата, която горя в през нощта на събота срещу неделя. По думите му до момента са открити 7 собственика на „Царските конюшни“.

„Комуникацията между Министерството на културата и Столична Община никога не е спирала. Ние сме готови с фиш 1 от април месец – това е стъпка от даване на предварителен статут и включва пълно заснемане отвън, анализ на сградата, структурата и историческото и състояние. Тези имотни далавери там, които водят до поредица от съдебни дела, цялата тази хумористична история възпрепятства определени процедури. Знакът, който ще дадем е, че няма никакво значение кой ще влезе в сградата, ще запали и т.н. Тя се възстановява в границите, в които е. За това сега ще демонстрираме силата на закона. Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава. Въпреки това, продължават някакви такива опити. Ние не можем на всеки обект да сложим кордон от полицаи. Обществото трябва да е дорасло до там, че да разбира значимостта на културните ценности. Наистина съм бесен. Наистина сега ще демонстрираме налагане на статут на нещо, което е изгоряло“, каза още министър Банов.

По думите му доброто в цялата ситуация е, че е изгорял само дървени покрив на сградата, който ще бъде подновен.

МВР: Пожарът е тръгнал отгоре надолу

Царските конюшни

Огънят е започнал от горе надолу, е установил първият оглед, стана ясно от думите на шефа на СДВР Ивайло Иванов. Днес Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство, съобщи градският прокурор Емилия Русинова. В момента се извършва втори оглед на мястото, тъй като още не е локализирано мястото, от което е тръгнал огъня.

„Не изключваме нито една възможност – умисъл, небрежност или техническа неизправност. Сградата е много стара, имало е пропадания както в коридорите, така и в някои от помещенията на втория етаж. В част от помещенията е имало стари мебели, други части са били необитаеми, а на първия се намирали фирми. При огледа на тавана не е забелязано да има електроинсталация“, обясни още Иванов.

При първоначалния оглед е установено, че в сградата не е имало взлом, а взломирането на входа е от тези, които са гасили огъня. По думите на шефа на СДВР собствеността на МВР в царските конюшни, която е на втория етаж не е годна за ползване. „Нали не очаквате, че МВР си е запалило собствеността?“, пошегува се Ивайло Иванов.

- реклама -