В Хитрино

Министър Бъчварова: Вече може да преместим цистерните

Обработени са всички цистерни до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях

Това означава, че не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани, заяви вицепремиерът и министър в оставка Румяна Бъчварова в Хитрино.

„15 фургона пътуват насам. Тази вечер ще бъдат разтоварени на място, което ще позволи след това да бъдат разположени. Продължават дейностите по обезопасявнето на къщите и на улиците. Обръщаме внимание на жителите, че не е безопасно да влизат още в къщите все още, докато не бъдат извършени окончателните проверки. Може да има обгазяване на ниските места, а това би било опасно“, добави Бъчварова.

„Направихме план за утрешните действия. Ако нещата вървят добре, можем да очакваме едно добро развитие на дейностите. Прокуратурата е приключила първоначалния оглед, свършила си е работата към момента и ни е разрешила да продължим с по-нататъшните действия“, каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

Изтеглянето на цистерните ще започне утре сутринта, когато в операцията ще бъде включен 60-тонен кран. Ще се започне от последната цистерна в композицията, която ще бъде наречена условно 12-та, обясни министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

След изваждане на хоризонтално безопасно място на всяка една от цистерните се прави окончателен оглед от следствието и прокуратурата. Имаме подготвени днес път и площадка, на максимално безопасно разстояние от населено място, където ще се складират вече извадените цистерни. Предстои допълнителна и последна фаза на обработка с азот от специалисти, които да им позволят на дълго разстояние да бъдат транспортирани, в случая към площадката на транспортната фирма-собственик в Русе, обясни Московски.

„Вероятно всичко това ще отнеме около 4 до 5 дни, но това е при условие, че всичко върви в темповете, в които е планирано. Зависим също от метеорологичните условия“, допълни министърът на транспорта в оставка.

- реклама -