Костадин Ангелов, коронавирус

Министър Ангелов: Заетостта на леглата за усложнени пациенти е 65%, в Бургас има бебета с коронавирус

Ситуацията в страната в определени области, започва да става изключително сериозна. Всичко това беше от нас очаквано предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на вируса.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Измина повече от 1 години, откакто ситуацията се докосва до всеки един човек, живеещ на земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за ковид, остава една химера.

Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верою, което изповядваме, а борбата за живота на всеки гражданин е водеща, каза проф. Ангелов.

Той отчете, че няма нито една страна в света и нито едно общество, които да не плащат своя дан. „България постигна много за тези месеци. Приемам всяка критика и всяко предложение, но няма да приема оплюването или отрицанието, за това, което сме постигнали до момента“, продължи той.

„Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Който твърди, че ние ви лъжем, само защото не е в екипа, той ви заблуждава“, атакува критиците на мерките и щаба проф. Ангелов.

„Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките, на всички лекари, сестри, санитари, на всички служители, които седят денонощно на работните си места. В момента е световен дефицит липсата на ръкавици“, благодари здравният министър.

„Човек може да излъже целия свят, може да лъже всеки ден, но човек не може да излъже себе си, когато остане сам и това е най-голяма битка на нашето време – да бъдем искрени със себе си. Ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото правилно и вярно решение, е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините“, завърши встъплението си проф. Ангелов.

В Бургас има няколко бебета с коранавирус, съобщи Ангелов.

При тях заболяването протичало леко, но са с двустранна бронхопневмония, каза още той.

Заетостта на леглата за усложнени пациенти е 65%„, съобщи още здравният министър. Единствената положителна тенденция към момента била процентното съотношение на броя на излекувани и броя на заразени.

Вчера в Бургас са били изпратени извънредни количества от лекарството „Ремдисивир“, каза проф. Ангелов. Отделно от това страната ни е заявила и количества за доставки.

Здравният министър се оплака, че има хора, които се записвали уж за членове на избирателните комисии, само и само да се ваксинират. Наред с това имало и хора от комисиите, които все още се страхували да го направят.

Той още веднъж подчерта, че ваксинираният човек може да заразява, но не може да боледува.

Така неговото семейство ще се ваксинира с ваксината на „АстраЗенека“, когато им дойде редът. Той още веднъж каза, че тази ваксина е надеждна.

Прекратих предизборната си кампания. Водач съм на листи във Варна и Велико Търново. Няма да обикалям, няма да се срещам с хора“, съобщи проф. Ангелов. Сега е моментът да се види кой е отговорен човек и кой ще се заиграе със страховете на хората, каза още той.

По отношение на учениците проф. Ангелов заяви, че ситуацията е много сериозна, а твърденията дали те пренасят или не пренасят заразата, са разнопосочни.

„Имаме училища, в които нямаме нито едно заболяло дете или ученик, да, в малки села и населени места. Там да говориш за ковид е ерес, те просто не са виждали това. Има и училища, в които нещата са много по-сериозни. Много се изговори за правилността дали трябва да бъдат затворени моловете. Оказа се, че хората сме много социални. Дори на децата, вчера си говорих с дете, което не ходи на градина и което ми каза, че му липсва. В същото време получавам писма от родители, с искане да се затворят детските градини и училищата. Намирането на правилното решение е много трудно.

Аз смятам, че българското общество не е готово за пълен локдаун, защото хората не са готови за това.

Ако направим всичко това изведнъж, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействието да го направим. В нашата държава се случват понякога изумителни неща. Няма да ви пусна клипчетата какво се случва по ресторантите на 8 март – по масите, танци. На тези хора, които играят на масата, как да им обясним, че е опасно? Каква информация повече да дадем? Не говорим тук за капацитети и работно време“, обяви проф. Костадин Ангелов.

„Всеки път ви казвам едно и също – реагираме в движение. Няма правилно и неправилно решение. Решенията са такива, каквито са в състояние на война. Не смятайте, че на тази маса стоят безотговорни хора, не се страхувам от мерките и тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим. Кога? Не знам. Нямаме колебания в тази посока!“, отсече проф. Ангелов.

- реклама -