ваксини, Ангелов, коронавиус,
сн. БГНЕС

Министър Ангелов: Ваксините пътуват към България, влияят и върху новия щам

Ваксините пътуват към България, идват на 25-ти вечерта или на 26-ти сутринта минават българската граница.

На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Има вероятност и аз да съм първият ваксиниран българин, това ще се реши предния ден от ваксинационния щаб.

Това заяви за бТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ваксинирането е пътят към победата на това заболяване.

Всички ваксини достъпни за европейските граждани, ще дойдат в България във времето, когато те ще пристигнат и в Европа. Българските граждани ще имат достъп до същите ваксини, какъвто достъп имат и европейските граждани, подчерта Ангелов.

Започваме с фазите – първа фаза обхваща лекарите в болниците, фармацевтите, тези на първа линия, стоматолозите. Започваме ваксинацията в лечебните заведения, след това в РЗИ, мобилни кабинети.

Моят ангажимент е всеки едни българин, който е заявил желание да се ваксинира, до него да достигне ваксината. Когато започнем ваксинирането извън първа фаза, ще започне организацията така, че всяка една институция, попадаща в обхвата на фазата за ваксинирането да събере желаещите хора да се ваксинират. Ще кажем и какъв ще е редът и мястото за ваксиниране, каза още Ангелов.

Той сподели и, че няма наблюдение върху това дали лекарите наистина подхождат с недоверие към ваксините. „Незнанието поражда страх“, допълни той. Освен това броят на желаещите лекари и медицински сестри също нараствал всеки ден.

„Има още ваксини, които очакваме да дойдат. Нека не налагаме едно темпо на притеснение или да пораждаме някакъв тип натиск, за да се случва това бързо“, апелира здравният министър.

По думите му, цялата следваща 2021 г. ще премине под знака на масовото ваксиниране на населението.

„Тази ваксина влияе и върху новия щам“, съобщи проф. Ангелов.

Проф. Ангелов не потвърди информацията, която се появи в редица световни медии, а именно, че новият щам заразява и деца – групата, която досега беше неподатлива на COVID-19.

„Информацията, която имаме е, че този вирус може да се контролира по начина, по който се контролира и сега. Препоръките са, че трябва да се разрешат пътуванията между държавите.

Трябва да се въведе представяне на PCR тест 72 преди пътуването и разбира се този пътуващ човек да се постави под 10-дневна карантина.

Тъй като в момента са празници, ние не можем да оставим българските граждани в Англия. Ние трябва да покажем цялата грижа“, обясни здравният министър.

Той не даде конкретен отговор – кога ще бъдат разхлабени мерките, като заяви, че всичко зависи от темповете, с които се разпространява заразата.

- реклама -