сн. БГНЕС

Министър Ангелов: Експертни съвети ще преценяват дали карантината за COVID-19 да бъде намалена

Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради COVID-19 да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той беше в Сандански, за да се запознае на място с борбата със заразата там.

„Няма място за притеснение, достатъчно са болничните легла в региона. Леглата са достатъчно, в момента са заети 49 легла. Има готовност за разкритие на до 66, а при необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това считаме, че ще обезпечи нуждите на населението в тази област“, съобщи проф. Костадин Ангелов. Той направи обиколка на лечебните заведения в област Благоевград, за да се убеди в готовността им да се справят с COVID епидемията.

Няма да бъдат налагани допълнителни протиепидемични мерки в региона, след като преди седмица стана ясно, че в областта има завишена заболеваемост. Но контролът спазват ли се сега наложените ограничения ще бъде завишен.

„Това, което можем да направим, е да завишим максимално много контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки, да бъде своевременно докладвано и санкционирано. Започнахме масови проверки навсякъде, по всички обществени места, където има струпване на много хора, нощни заведения, градски и междуградски транспорт“, докладва министърът.

Здравният министър подчерта, че всеки един от кметовете по общините може да наложи допълнителни мерки.

Там, където те са преценили за необходимо, това е направено. Считам, че с тези мерки бихме могли да очакваме по-малки числа, за да можем да дадем глътка въздух на българските хотелиери, обясни здравният министър.

„Тази битка, за да я спечелим, трябва да сме единни“, акцентира още проф. Ангелов и обясни, че целта на мерките не е да спират живота, а да запазят българските граждани и медици живи и работоспособни.

„Нямаме към настоящия момент притеснения за недостиг на легла. Имаме притеснения за силата на живота на медиците и сестрите, които са вече шести месец нонстоп опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно“, каза министърът.

Проф. Ангелов ще посети и болниците в Гоце Делчев, Разлог и Благоевград.

- реклама -