Ангелов

Министър Ангелов: Темпът на ваксиниране се бави, обмисляме да отпушим четвърта фаза по-рано

Ваксини срещу коронавирус ще имат право да получат всички български граждани, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Имунизацията върви според мен с недобър темп по различни причини. Това коментира здравния министър Костадин Ангелов. Той се оплака, че около 30% от заявилите, че ще се имунизират хора в последствие не се явяват.

„Създаваме организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат само 70%. След това трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят дозите. От ваксинациония щаб внесоха предложение, което ние ще обсъдим. То е да се даде възможност да се викат хора и от следващата фаза, възрастните хора, хората с хронични заболявания. Така, че обмисляме да отпушим ваксинирането от следващата фаза и това ще промени темпа на имунизацията“, информира още министърът.

„Не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира и той да не се яви. Такъв е примера от събота и неделя, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно.“

Министър Ангелов също така сподели разочарованието си, че има лични лекари, които съветвали пациентите си да изчакат с ваксинирането.

„Това е неразбираемо за мен като лекар, защото всеки един загубен човешки живот е загуба за цялата държава. И да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие след време е грешка. Ние сме полагали всички клетва да пазим човешкия живот във всичките му форми и във всичките си решения да се облягаме само на науката. Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират един нормален живот ако се ваксинират 70% от населението. Другите държави напредват с бързи темпове, а при нас недоверието е много голямо. Затова не мога да приема, че има експерти, които продължават да говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката. Това е много притеснително“, категоричен бе Костадин Ангелов.

За сега никой няма право да избира с каква ваксина да се имунизира.

„Всички количества ваксини, които пристигат у нас се разпределят, още сме в началото на ваксинационния процес“, заяви здравния министър във връзка с оплакванията на хора, че в техния регион идват ваксини само от една фирма.

„Нямаме избор, аз самия също нямах право на избор каква ваксина да си сложа. Ще дойдат дни, в които във всеки хладилник в РЗИ-тата ще имаме от всеки вид регистрирана ваксина и тогава ще можем да избираме. Това ще се случи, но няма да е сега“, коментира още министър Ангелов.

 

- реклама -