Ангелов, Национален план за ваксинации, ваксини

Министър Ангелов: Страната се разделя на шест района за ваксиниране, първи ще са лекари и медицински персонал

Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Създаваме Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, както обявихме вече. Разработени са фазите по ваксиниране.

Първата фаза обхваща медицинския персонал и медицинските специалисти, лекарите по дентална медицина, фармацевти и др. помощен персонал, добави Ангелов.

Броят от тази таргетна група за ваксиниране е 243 600 лица, от които 30 000 лекари, 10 000 по дентална медицина и т.н. Всички български граждани, в която и от групите да попадат ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде направена.

Втората таргетна група за ваксиниране са българските учители, педагогическите специалисти – това са 112 080 души.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Страната се разделя на 6 района за ваксиниране.

За Район 1 отговаря РЗИ- Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

„Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

Пълният текст на Националния план за ваксиниране можете да видите тук

- реклама -