ваксина Борисов, ваксинация, коронавирус, ремдесевир
сн. БГНЕС

Министър Ангелов: След Нова година започваме имунизациите срещу коронавирус

Министър Костадин Ангелов съобщи, че до четвъртък ще бъде създаден Национален план за ваксиниране с COVID-19.

То ще е доброволно и безплатно, подчерта отново министъра.

Ще има два склада за ваксината, 4 хладилници за дълбоко замразяване са подсигурени.

„След Нова година ще започнем имунизация срещу коронавирус. Ще има хора, които казват: Не вярваме в тези ваксини. Само при 60-70% имунизирано се пази населението, при други данни става дума за предпазване само на индивида“, добави главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

сн. БГНЕС

Координационният съвет за изпълнение на Националния план за ваксините ще се ръководи от проф. д-р Красимир Гигов

Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации“. Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство. „Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той заяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае, каза министърът.

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината „Пфайзер”, съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в „Бул Био”, и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините, увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

- реклама -