Костадин Ангелов, ваксини, заболеваемост
Снимка: БНТ

Министър Ангелов: Ще поръчаме 1,5 милиона ваксини допълнително от „Пфайзер“

Днес приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъждат разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК.

България от тези 10 млн. ваксини има готовността да получи 1 милион, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Ямбол.

„Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на „Пфайзер“ са милион и половина.

Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво и сме на път да се реализира“, каза здравният министър.

По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов уточни, че става въпрос на една инициатива на ЕС – създаване на инкубатор HERA.

Той включва обединяването на всички държави членки на политическо, експертно и регулаторно ниво. Всяка една държава ще може да кандидатства с производствените си мощности, които има. Задача на регулаторните органи е да се създаде бърз процес на тази регуларизация, като законовите срокове бъдат максимално намалени и политическото ниво в държавата да осигури финансиране на тези мощности, за да бъдем актуални на европейско ниво.

„Ние ще се възползваме от това. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини и се надяваме да бъдем одобрени в тази посока“, каза министърът, но не се ангажира със срокове.

Рекорден брой пациенти са настанени в Ковид отделенията в болниците в Ямбол.

Заради изчерпване на леглата за лечение от Здравната инспекция в града издадоха заповед за увеличаването им.

Проф. Костадин Ангелов дойде да провери ситуацията на място.

Ситуацията е организирана и нямаме притеснения. Имаме изключително сериозен натиск и влошаваща се епидемиологична обстановка в Бургас. Разговарях за увеличаване на легловата база и наемане на допълнителен персонал в РЗИ Бургас за завишаване на контрола, каза министър Ангелов.

В Ямболската болница има положителна за ковид родилка и положително новородено. Предполага се, че то се е заразило или трансплацентарно или по време на раждането, което е било естествено, съобщи здравният министър.

В здравното заведение има и две положителни бременни. Две деца от областта са в болницата в Стара Загора.

572 на 100 000 е заболеваемостта от коронавирус. 138 са леглата за ковид пациенти, от тях 132 са заети, поясни министър Ангелов. Има 9 легла в реанимация, като може броят им да се увеличи до 14 максимум. От тези легла в момента 8 са заети.

 

- реклама -