Ангелов, ваксина, ваксинация, коронавирус

Министър Ангелов: С ваксинирането ще победим пандемията и ще се върнем към нормален начин на живот – Видео

Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID- 19.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов след като му беше направена ваксинация.

Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединение, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат. В момента се чувствам както преди, уточни министърът. След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса, добави той.

Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще, за да е успешно ваксинирането.

България не е единствената държава, в която логистиката на ваксините срещу COVID-19 е с частни компании, каза министърът на здравеопазването.

Видях в социалните мрежи какви са критиките към транспорта на ваксините с камион на хранителна верига, но търсенето на акцент в тази насока не е приемливо, допълни той.

По думите му в САЩ частна компания за транспорт на риба тон пренася и помага на правителството за ваксината, в Канада – компания с опит в транспортирането на сладолед, подобен е и опитът в Австралия. Министър Ангелов благодари на всички български производители, осигурили логистиката на ваксините, и изрази очакванията си за „протегната ръка и на други български производители, които да помогнат в логистиката, каквато е необходима за в бъдеще“.

Изискването за транспорта беше компанията да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път и температурният режим да се докаже с термограф, обясни той.

Хуморът в тази ситуация считам за неуместен, световна пандемия е, криза е и всяка помощ е полезна, добави още той.

Хладилниците, които са осигурени в шестте регионални здравни инспекции за температура от минус 70 градуса, ще се използват при следващите доставки на ваксината през януари, посочи още министър Ангелов.

Преди поставянето на ваксина срещу COVID-19 не е нужно да се прави бърз тест, тъй като се извършва преглед от лекар, обясни министър Ангелов.

По думите му поставянето на ваксина на преболедували инфекцията и изработили антитела, не би навредило. И след поставяне на първата доза от ваксината трябва да се носи предпазна маска, да се ограничат социалните контакти, каза министър Ангелов в отговор на въпрос дали след първата доза продължава да съществува риск от заразяване. След втората доза ваксина и изработване на антитела, не би следвало човек да може да се зарази, а при евентуална среща с вируса би трябвало антителата да го унищожат, добави още той.

Засега медиците, заявили желание да се ваксинират, са 45 000 или около 33%, а бройката им нараства. За да се постигне пълното ограничаване на заразата серумът трябва да получат около 70% от населението ни. Следващите партиди от ваксината се очакват след Нова година.

- реклама -