Министър Ангелов: Разкриваме нови легла за пациенти с COVID-19, не достигат лекари и медицински персонал

Разкриваме нови легла, подготвят се болници да приемат болни с COVID-19, за да не разкарваме пациентите.

Нямаме неограничен брой линейки, затова те трябва да могат да остават на място. В същото време линейките могат да обслужат пациент, който е в животозастрашаващо състояние. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Леглата не са свършили, основният ни проблем е персоналът – лекари и сестри, които са изключително изморени. Голяма част от тях са позитивни, други са под карантина. Всичко друго можем да намерим, хора трудно ще намерим, посочи министърът.

Въвеждаме допълнителни мерки с маските, като преследваме медицинска логика.

В момента всички в Министерството на здравеопазването продължават да работят по прецизиране на текстовете за носене на маски, коментира министърът.

„Когато отивате да хвърлите боклука и сте сами няма логика да носите маска, но когато се наредите на опашка и сте много хора – това е задължително“, заяви доц. Ангелов.

Очакваме с 30% да спадне броят на новозаразените следствие на носенето на маска, заяви той.

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването.

Същевременно всички директори на РЗИ в цялата страна получават правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още проф. Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка.

- реклама -