Ангелов

Министър Ангелов призова към разумен дебат за отварянето на заведенията в страната

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова в Стара Загора към разумен дебат на предстоящата среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове, на която ще бъдат обсъдени възможни варианти за тяхното функциониране.

Здравният министър изтъкна, че днес вече не говорим за закъснели линейки и загубени човешки животи, за дефицит на легла в болниците, защото проблемите са били решени с добрата организация. По думите му резултатите са впечатляващи, но уроците не са научени от всички. „Днес не може да забравим с лека ръка положените усилия и утре отново да се върнем в изходяща позиция“, посочи министърът.

След като видим, че нивата на заболеваемост и смъртността остават стабилни, тогава ще говорим за разхлабване в следващите сектори. Това, което ме радва, е, че във всички разговори от последните седмици няма коментари за препълнени болници и изгубени човешки животи, за закъснели линейки. Това е минало, благодарение на усилията на всички“, каза той.

„Не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, и да се върнем в изходна позиция“, категоричен беше министърът на здравеопазването по повод настояването на заведенията да отворят още в началото на февруари.

България води консервативна, но далновидна политика при овладяване на коронакризата, изтъкна още здравният министър.

Костадин Ангелов повтори известната мисъл „Народ, който не познава историята си, може да повтори грешките“.

Той беше на откриването на обновената Клиника по хематология в Университетската болница в Стара Загора.

„Създадена е организация за ваксиниране у нас, нямаме притеснение, че в момента, в който имаме ваксини, те няма да бъдат направени. Темпът на ваксинационния план зависи от поставянето на ваксините“, коментира още Костадин Ангелов.

Нямам притеснения, защото осигурените и получени ваксини у нас са направени до една, а вторите дози се пазят в РЗИ-та. България постъпи далновидно и консервативно. Ако не бяхме постъпили така, днес щяхме да говорим за безотговорно поведение и липса на дози за 17 хиляди български граждани“, обясни министърът.

Той увери, че предвидените ваксини са абсолютно достатъчни въпреки намалените доставки от производителите: „От 50 до 100 хиляди души има възможност да бъдат ваксинирани у нас ежедневно, нямаме притеснение, че в момента в който имаме ваксини, те няма да бъдат поставени в срок. Нашите решения се опират на реални доставки на ваксини“.

- реклама -