Ангелов, мерки, епидемия, коронавирус

Министър Ангелов: Приоритетите ни са образование, спорт и култура

Започва закриване на COVID-отделения.

Това обяви в сряда във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Указанията, които сме дали, е болниците да преведат леглата в капацитет от около 20% от общия брой легла за болни от коронавирус. Те обаче трябва да имат готовност при необходимост в рамките на 48 часа да възстановят тези легла, които сега са с ниска използваемост. Около 40% от леглата за пациенти с COVID-19 са заети към момента“, уточни министър Ангелов.

Той е категоричен, че няма недостиг на тестове. Ако има такава нужда, държавата ще отпусне необходимия финансов ресурс за набавянето на допълнителни количества.

По повод негодуванието на хотелиерите и ресторантьорите, здравният министър заяви:

Във война сме, а една война не се печели с инат. Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент нашите приоритети, които се пренаредиха от пандемията, са здравеопазването, образованието, спорта и културата. С министъра на културата Боил Банов се срещнахме с представители на културния сектор, които също изпитват затруднение. Всички искаме да си върнем живота обратно, какъвто беше. Ако позволим на емоцията или на ината да ни води, тази битка, която водим, много бързо ще я загубим“, подчерта проф. Ангелов.

Той допълни, че винаги е разглеждал комуникацията си с отделните браншове като комуникация между партньори.

„Ако се противопоставяме едни на други, ще загубим това, което постигнахме.

Знаете, че освободихме плановите операции, наблюдаваме стриктно как се повлиява заболеваемостта след отварянето на училищата от 4 януари. Виждаме, че засега тя се задържа константна. Следващото, което ще освободим, ще са спорта и културата. За спортистите това затваряне е травма, защото са спрени да тренират и да имат постижения. Ако няма покачване на заболеваемостта на 18 февруари, ще отворят моловете и заведенията. Ако тенденцията е трайна, след още две седмици, ще пуснем и нощните клубове. От 4 февруари ще освободим около 37,5% от системата на средното образование, това са не повече от три класа. Начертахме план, според който учениците в един клас ще бъдат разделяни на две“, каза още проф. Ангелов.

Министър Ангелов сподели, че са обсъждани предложения за охлабване на мерките за региони, в които заболеваемостта е много ниска.

„Вече няма клъстърно разпространение на заболяването, а само дифузно разпространение и този вариант е неприемлив. Никога не съм вземал решение под натиск, а само воден от науката и от практиката“, категоричен е проф. Ангелов.

Той допълни, че всяко твърдение за нарушение се проверява и всяко доказано нарушение в имунизационния план, се санкционира.

„Осъществяваме денонощна връзка с представител на фирмата производител на ваксините и в седмицата от 25 януари ще пристигне извънредна доставка с около 14 500 ваксини. С тях ще успеем да задоволим нуждаещите се от първа фаза. Някои от градовете са готови с първата фаза и ще преминат към втората“, каза здравният министър.

Той потвърди, че само в Хасково има медици разболели се от коронавирус между двете фази на имунизиране и има точен алгоритъм действие при такива ситуации.

По време на визитата си във Велико Търново, той посети новостроящото се крило на областната болница.

 

- реклама -